Aromaterapie v sauně

Sauny_big

V dnešním příspěvku se budeme věnovat aromaterapii a celkové relaxaci při pobytu v sauně. Aromaterapie v sauně, je dnes již nedílnou součástí saunování a stává se stále důležitější součástí pro celkové zlepšení dobré nálady. V sauně se uvolňují unavené svaly a zklidňuje stresovaný mozek, protože tělo do krve vyplavuje úlevu přinášející látky jako jsou endorfiny.

Vonné esence

Aljašská máta - SA

 
Používají se k tomu především vonné esenciální oleje do sauny, parní sauny nebo kamenná himalájská sůl. Částice se do vzduchu mívají většinou antiseptické a dezinfekční účinky a pomáhají uvolňovat dýchací cesty. Vůně by neměly být dráždivé ani příliš výrazné. K oblíbeným esencím aromaterapie patří například eukalyptus, mentol nebo levandule a citrusy, z bylin heřmánek. Termoterapie funguje na principu příznivého účinku mírné zátěže na organismus, která posiluje odolnost organismu, zpomaluje jeho stárnutí a chrání před civilizačními chorobami.

  

 

Dávkování vonných esencí

Saunove%CC%81-ve%CC%8Cdro-s-rukojeti%CC%81-standard

 

Saunové vonné esence se dávkuje v saunách optimálně pomocí dávkovacího vědra, kdy do každého litru vody nakapeme cca 3 – 5 ml esence. Roztokem pak opatrně poléváme saunové kameny ze sopečné lávy, které můžete použít se standardními saunovými kameny. Póry v kamenech pohltí vodu, která se vypařuje a umožní tak přijatelné klima v sauně. Druhou možností je instalace dávkovače či odpařovacích mističek.

 

Himalájská sůl

 Himalayan-salt-bricks-1-1080

Kamenná himalájská sůl  je pro zdraví nejvhodnější, protože je to čistě přírodní krystalická sůl, přirozeně obohacená o minerály a stopové prvky. Je snadno vstřebatelná pokožkou a sliznicemi, její přebytky navíc tělo lehce vyloučí bez vedlejších účinků. Oranžové zbarvení soli je způsobeno oxidem železitým. Její účinky v sauně využijí osoby trpící astmatem, alergiemi či chronickou bronchitidou. Himalájská sůl posiluje imunitní systém a přispívá k očistě organismu – spolu se saunou se používá jako prevence proti nachlazení.

 

Saunová metla

Saunová-metlička-Bříza

 

 

Výborným pomocníkem k celkové relaxaci při pobytu v sauně je použití tradiční saunové metly z březových či eukalyptových větviček. Metla ze sušených březových větviček pomáhá zmírňovat bolest svalů a kloubů po fyzické zátěži a sportu. Čistí pleť náchylnou k vyrážce, podporuje hojení drobných ran, škrábanců a má uklidňující účinky. Metla z eukalyptu je jemnější než klasické druhy, přináší silný léčebný účinek, který podporuje hojení drobných infekcí v oblasti krku. Vhodné do wellness k typickým saunovým rituálům.